Wat is lichaamsgerichte psychotherapie?

Binnen een veilig kader, in alle rust en met respect en compassie voor wat er is, focust deze therapie zich op zowel de geest (gesprek) als het lichaam (beweging). De twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en sterk van invloed op elkaar.

Anders dan bij reguliere psychotherapie, wordt hier het lichaam en haar signalen als ingang gebruikt. Ons verleden is namelijk niet alleen beschikbaar in beelden en verhalen, maar ook in lichaamstaal. Herinneringen, patronen en gewoontes liggen tot in detail opgeslagen in ons lichaam. Wat ons hoofd misschien is vergeten of heeft onderdrukt, weet het lichaam nog precies en geeft dat te kennen door voelen, denken en doen.

Ons lichaam ‘spreekt’ bijvoorbeeld met ons via houding, spanning, beweging, gebaren, gezichtsuitdrukking, hartslag, ademhaling enzovoorts; óók via lichamelijke klachten. Al deze woordeloze, signalen en boodschappen van het lichaam gaan we samen onderzoeken en vertalen, met behulp van de verhalen die zich aandienen. Er ontstaat gaandeweg steeds meer inzicht in je eigen gedrag en problematiek. Langdurig vastzittende spieren krijgen betekenis en aandacht, door gebruik te maken van ervaringsgerichte oefeningen. Door de combinatie van gesprek en beweging ontstaat er in je lichaam als geheel, letterlijk ruimte om oude patronen te doorbreken, nieuwe te vinden en deze te integreren in je dagelijks leven. Een mogelijkheid om je leven een andere richting en een nieuwe inhoud te geven.

×

 

Waar mee kan ik u helpen?

× WhatsApp