Individuele therapie

Voor wie?

De reden om in therapie te gaan is vaak het moment waarop je daadwerkelijk vast loopt.
Dat kan geestelijk- maar ook emotioneel- of lichamelijk van aard zijn.
Een paar voorbeelden waar je jezelf in zou kunnen herkennen:

• Je hebt last van fysieke klachten, maar je huisarts is uitbehandeld..

• Onverwerkte ervaringen je relaties/werk beïnvloeden en dat wil je niet    meer..

• Je wil meer zichtbaar en hoorbaar worden voor de mensen om je heen..

• Je vraagt je vaker af wat een ander wil, dan wat je zelf wilt..

• Je kunt jezelf maar moeilijk accepteren terwijl anderen dat wel doen en je bevestigen..

• Je bent intern boos op alles en iedereen maar begrijpt niet wat er aan de hand is..

• Je voelt je neerslachtig en hebt nergens meer zin in..

• Je hebt het altijd druk en het lukt je maar niet om tijd voor jezelf te vinden..

• Je hebt alwéér ‘ja’ gezegd terwijl je dat feitelijk toch echt niet wilt..

Ervaar je herkenning in één of meer van de bovenstaande voorbeelden, dan is wellicht de tijd aangebroken waarin het nu eens werkelijk over JOU mag gaan.


Hoe werkt het?

Veiligheid en vertrouwen staan voorop. Ontbreekt het bij de kennismaking aan een van beiden, dan is dat een “NO GO” voor therapie. Openheid en ontspanning zijn van vitaal belang om tot resultaat te komen.

Na een geslaagde kennismaking, is het doel om tijdens de intake de hulpvraag helder te krijgen. We zoeken naar bereikbare en liefst meetbare doelen, zodat de te nemen richting duidelijk is. Zonder richting te kiezen is het lastig sturen.

Elke sessie is maatwerk en per sessie beslissen we samen wat het meest passend is voor jou. We starten veelal op dezelfde manier, met aankomen, thee, misschien wil je iets vertellen en daarna maken we ‘contact’ met je lichaam. We onderzoeken welke boodschap jouw lichaam ons vertelt en op welke manier we daar samen mee aan de slag gaan. Jij bepaalt de inhoud, ik bepaal de vorm. Er gebeurd niets wat jij niet wilt! Het is mijn taak om steeds opnieuw af te stemmen op waar jij je bevindt in jouw proces.

In de zoektocht naar meer vrijheid, maak ik gebruik van diverse technieken, lees onderstaand:

Bio-energetica

Op allerlei plekken in je lichaam kan spanning opgeslagen zijn. Hoofd, schouders, lage onderrug zijn bekende plekken, maar dat kan ook in je keel, je buik of je voet zijn.
Door middel van ervaringsgerichte oefeningen maken we je bewust van jouw lichaam en andersom. Je lijf wordt hierdoor ‘wakker’ en kan zich gaan ontladen. Spanning kan in ontspanning transformeren en je energie gaat meer stromen

Gesprek

Hoewel “het gesprek” niet het belangrijkste deel van de sessie vormt, komt het procesverloop wel regelmatig aan bod. Ook op recente ontwikkelingen en de manier van werken houden we focus. Soms verloopt zelfs een groot deel van de sessie via gesprek. Dit kan nodig zijn om actuele ervaringen in je leven of in de therapie een plek te kunnen geven

Ademwerk

Op een zachte manier onderzoeken we jouw adempatroon en wat dat over je vertelt. Meer bewustzijn op je adem geeft meer mogelijkheden om te verdiepen; letterlijk en figuurlijk.
Ik kan je aan de hand van diverse ademstijlen verschillen laten ervaren en je laten voelen welke verandering bij jou positief van invloed kan zijn op je energieniveau en je levensvreugde. Door deze nieuwe ademstijl langzaam in je dagritme te integreren, voer je effectieve veranderingen door die je levenslust en je energie vergroten.

Ademwerk kan ook een ademsessie inhouden. Daarvoor nemen we ten minste 1 uur de tijd. In zo’n sessie breng je tot expressie wat er leeft in jou. Hierbij lig je vaak op een matras en begeleid ik je ondersteunend, naar een intensievere ademhaling. Het is een subtiel proces van energetisch op- en ontladen, dat soms ook even heftig kan zijn. Er is ruimte om oude gevoelens en beelden vrij te laten komen en een plek te geven. We sluiten af met zachte integrerende bewegingen, zodat je lichaam de ervaring kan binnen laten en opslaan.


Body drama

Is voor te stellen als een drama-achtig rollenspel. Vaak kies je een voorwerp (of de therapeut) dat kan staan voor een bepaald lichaamsdeel.. voor een deel van je persoonlijkheid.. of voor een belangrijke persoon uit je leven van vroeger of nu. Door wisselend de diverse rollen aan te nemen, kan er een dialoog ontstaan tussen die ‘delen’. Het doel is het zichtbaar maken van hoe de relatie ligt en welke belangen er meespelen binnen het relatiepatroon. In dit ‘wederzijdse gesprek’ kunnen de delen elkaar ondersteunende boodschappen geven. Ook het “in contact, expressie geven aan wat je voelt” levert vaak verhelderende inzichten op, zowel geestelijk als lichamelijk.


Ontspanningstechnieken

Door gebruik te maken van ademtechnieken, ontspanningsoefeningen, en meditaties, wordt het zenuwstelsel in je lichaam tot rust gebracht. Deze oefeningen zijn ook thuis uitvoerbaar. Samen zoeken we naar wat werkt voor jou.


Visualisaties

Positief gebruik maken van je actieve voorstellingsvermogen; je gedachtenkracht!
Bij het horen van een mooi verhaal, gaat je geest als vanzelf invulling geven aan de woorden. Personen krijgen gezichten, je  visualiseert de plek, kleuren en alles wat erbij hoort. Precies deze gedachtenkracht is het, die tijdens de therapie graag wordt gebruikt. Bijvoorbeeld om positieve beelden en gevoelens op te roepen en -waar mogelijk- deze te verankeren in jezelf. Op een ander moment kun je opnieuw naar een plek in lijf, naar een vergelijkbaar gevoel.


Voice dialoque

Met deze methode ga je in gesprek met al je ‘innerlijke stemmen’. Delen van jezelf die
– bewust of onbewust- een rol spelen in je leven.

Denk aan kritische stemmetjes (..die je continu van commentaar voorzien), je “innerlijk kind” (je kwetsbare deel), maar ook de behager (je vaak aanpassen) en de perfectionist (dat kun jij beter!) krijgen het woord.

Door hen de ruimte te geven zich uit te spreken wordt het voor jou duidelijk welke stem in jou op welk moment het ‘stuur in handen heeft’. Het geeft helderheid over je gedrag en de keuzes die je maakt. Dit inzicht in jouw functioneren zorgt voor een nieuwe wisselwerking tussen jou en andere mensen.



Focussing

Door gerichte concentratie op je lichaam of delen ervan, vergroot het bewustzijn op die plek. Soms voel je (nog) weinig en gaan we op een speelse manier je lichaam verkennen.
Achter elk gevoel zit een verhaal en bij elk verhaal hoort een gevoel. Door dit ‘gericht leren voelen’ van- en in je eigen lichaam, leer je gevoelens en verhalen onderscheiden. Dit geeft je overzicht, duidelijkheid en de zekerheid die nodig is voor volwassen zelfstandigheid.

Body reading en karakteranalyse

Dit zijn belangrijke pijlers van de therapie als geheel.
Daar waar je bij ‘focussing’ zelf je lichaam leert ervaren, is het hier de therapeut die ‘van buiten af’ kijkt naar je lichamelijke structuur en deze spiegelend weergeeft. Ook hier weer is het proces van bewustwording de basis voor inzicht en verandering

‘Opstellingen’

Soms kan het verhelderend zijn om inzichtelijk te maken welke plek belangrijke familieleden innemen in je leven of wat de dynamiek is van belangrijke relaties in je leven. We doen dit aan de hand van voorwerpen die je neerzet of legt binnen een gegeven kader. Dit is een intuïtief proces. Aan de voorwerpen je kiest en de plek ze krijgen in de opstelling, geeft de therapeut betekenis. Het gebeurt vaker dat, alleen al het zien van de manier waarop je het onderwerp van je keuze vorm hebt gegeven, ineens veel duidelijk maakt

×

 

Waar mee kan ik u helpen?

× WhatsApp